Domača goveja juha

KAJ POTREBUJEMO?

  • 1/4kg mesa na 2l vode
  • 0,5kg kosti in jeter
  • korenina peteršilja
  • zelena
  • čebula
  • šalotka
  • koleraba rumena
  • por
  • štorž ali list cvetače
  • paradižnik
  • strok česna
  • muškatni cvet
  • poper v zrnu

PRIPRAVA

  • Meso, ki ga hočeš kuhati, moraš vselej hitro oprati v mrzli vodi;
  • predolgo namakanje škodi mesu, ker se izpere sok in tako vzame mesu dober okus.
  • Dobro je, če meso nekoliko z lesenim tolkačem potolčeš, da se zmehča, a paziti je treba, da se
    preveč ne raztolče.
  • Na 2l vode se računa navadno 1/4 do 1/2 kg mesa in kakih 5 dkg kosti in jeter.
  • Na oprano meso in kosti nalij mrzlo vodo in lonec postavi na ogenj, da naglo zavre.
  • Če hočeš imeti dobro juho, nalij na meso mrzlo vodo; če pa hočeš imeti
    okusno in sočnato meso, ga položi v lonec, ko voda že vre. Dobro je, če juho takoj osoliš.
  • Pusti, da vre juha počasi 2 do 3 ure.
  • Pen ne pobiraj z juhe!
  • Če hočeš juho zarumeniti, daj v kozico nekaj koleščkov korenja, čebule, kolerabe in prav malo
    masti; ko se zarumeni, stresi vse to v juho. Kuhano juho precedi in zakuhaj v njej poljubno zakuho.