Čokoladna salama

KAJ POTREBUJEMO?

  •  200g Albert keksov ali podobnih
  • 100g orehov in lešnikov (lahko samo orehi ali samo lešniki)
  • 6rumenjak
  • 50 g sladkorja
  • 1 vaniljev rumov sladkor (ali vaniljev sladkor in nekaj kapljic rumove arome)
  • 200g masla
  • 400g temne čokolade
  • 0,6cl rum

 

PRIPRAVA

Postopek:

 

Kekse v sekljalniku zmeljemo v piškotno moko.

8keksov z roko na grobo zdrobimo in jih prihranimo za kasneje.

Piškotno moko prestavimo v skledo za mešanje in v istem sekljalniku na grobo zmeljemo orehe in lešnike in jih dodamo k piškotni moki.

 

Rumenjake in sladkor stepemo v kremno zmes in nad soparo kuhamo, da se zgosti.

Ko so se rumenjaki s sladkorjem nad soparo zgostili, dodamo nadrobljeno črno čokolado, rum, sladkor in maslo. Mešamo, da se vse stopi in poveže.

Čokoladno zmes dodamo k piškotni moki z oreški. Dodamo tudi grobo zdrobljene kekse, ki smo si jih na začetku prihranili.

 

Maso s pomočjo rok združimo v enotno maso. Masa mora biti voljna, ne sme biti presuha in ne sme se drobiti.

Če je presuha in se drobi, dodajte žlico ali dve mleka.

Če je masa premokra, dodajte še piškotno moko ali mlete oreščke.

Iz mase z rokami oblikujemo salamo in jo zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo ter za nekaj časa postavimo v hladilnik.

 

Pred uporabo salamo odvijemo in jo potrosimo s sladkorjem v prahu.

Za večji efekt prave salame, jo zavijemo nazaj v folijo in nato odvijemo. Sladkor se bo oprijel slastne čokoladne salame in bo naredil prav poseben efekt.

Če je salama v hladilniku postala pretrda, počakajmo pol ure, da se malo zmehča in jo šele nato režemo na cm debele rezine.

.